Atop Consulting

"Affärssystem för åkeribranschen"

Plogbilarna kör i karavan och röjer undan nattens intensiva snöfall. På kontoret sitter administratören - och har stenkoll på allt från körorder och individuella prislistor, till nerlagda körtimmar och fakturaunderlag.

Allt tack vare ett smart affärssystem anpassat för åkeribranschen. 

Kunderna ringer och beställer plogning. Plogbilen kommer, röjer undan snön och sedan får kunden en faktura. Enkelt kan tyckas. Men processen där emellan är allt annat än enkel. Magnus Sjöström vd på Storstockholms Farmartjänst berättar.

Vad är det som gör snöröjningsarbetet så komplext?
- Vi har mellan 20 och 30 bilar i drift och planerar varje chaufförs rutt så att den blir så effektiv som möjligt. Varje chaufför har cirka 50 körorder per rutt och plogar vägarna för flera olika kunder. Alla kunder har olika prisavtal och det tar olika lång tid att ploga olika områden. Därför skiljer sig fakturaunderlaget från kund till kund.
… och så har de olika avtal och priser?
- Precis. Många kunder vill ha fast pris. Då måste vi kunna gå tillbaka och titta på exakt hur många timmar vi kört för en viss kund under tidigare år.
Lätt att bli snurrig alltså. Hur löste ni det administrativa?
 - Vi bad Mats Beiming på Atop Consulting att klura ut en lösning som kunde hantera alla olika parametrar. Utgångspunkten var att vi inte skulle behöva köpa in dyr GPS-utrustning till varje plogbil. Chaufförerna skulle bara behöva ha med sig ett papper och en penna.

Och vad blev resultatet?
- Mats tog fram ett affärssystem som verkligen var anpassat för vår typ av verksamhet. I systemet kan vi enkelt omvandla körorder till faktiska fakturaunderlag. Dessutom kan vi snabbt räkna ut täckningsbidrag per kund och liknande.

Storstockholms farmartjänst har ju inte bara hand om snöröjning, utan ni sköter också om grönområden och markarbeten. Går systemet att använda till något mer?
 - Ja definitivt. Det fungerar även för gräsklippning eller enstaka jobb.

Ni har inte bara fått ett nytt affärssystem för vinterväghållningen, er personal har även blivit vassare på Excel?
- Ja, vi har låtit personalen gå utbildningar i Excel hos Mats också. Han är inte bara en duktig affärsutvecklare utan en bra pedagog också. Det är en bra kombination. Dessutom är han trevlig och lätt att samarbeta med.

 

Atop Consulting AB, Tfn: 08-544 03 300, info@atop.nu
Atop Consulting